5 tips till dig som misstänker att du är deprimerad

Efter att jag berättat om min depression är det många som hört av sig och frågat om tips och råd. Är så himla glad för det, för det var därför jag delade med mig av min historia på nätet.
Nu har jag försökt att ta tillvara på mina egna erfarenheter och skrivit ihop en lista med de punkter som var mest avgörande för mig och min väg att bli frisk.

  • Välj ut en person du litar på och berätta för hen hur du mår. Förminska inte dig själv eller dina problem när du gör detta. Var verkligen ärlig och var inte rädd att låta konstig. Kanske har din vän känt sig likadan eller vet om någon annan som gör det. På så sätt kan du få kontakt med någon som verkligen förstår hur du känner dig, på riktigt. Har man inte varit deprimerad eller haft ångest är det omöjligt att förstå hur det faktiskt känns. Även fast hen försöker sitt yttersta. Bara att få prata med någon som vet hur det känns kan få din att känna dig bättre. Du förstår då att du inte är den enda som mår såhär.
  • Bestäm dig för ett datum när du ska söka hjälp. För att detta ska hjälpa dig så måste du även tala om för något att ska göra det, på så vis blir det verkligen av för du tvingas att ta tummen ur röven. Jag bestämde mig för att ”har jag inte blivit frisk vid nyår så måste jag söka hjälp”. Ju närmare det nya året kom, desto mer ångest och stress upplevde jag. Sen när jag väl börjat processen var det sååå skönt. Att kunna vara öppen med sina känslor hjälpte mycket bara det.
  • Googla runt och gör ett onlinetest. Jag upptäckte en del symptomer hos mig själv som jag inte var medveten om innan jag läste om dem. Här finns ett test som jag gjorde när jag var sjuk. Fick även göra ett liknande hos läkaren när jag var där. Det är mycket viktigt att du utgår från ditt mående de senaste dagarna och inte tänker tillbaka i tiden.
  • Ta hjälp av proffs. Efter mina personliga erfarenheter av vårdcentralen så skulle jag rekommendera att gå till en mottagning specialiserad på psykiatri istället. Tyvärr är kännedomen om psykisk ohälsa fortfarande väldigt liten och det är lätt att bli hemskickad utan riktig hjälp. På en psykiatrimottagning har de stor erfarenhet av alla möjliga sorters sjukdomar/diagnoser och ingenting är ovanligt eller främmande för dem. Där kommer du få rätt vård för just ditt specifika fall.
  • Håll ut och kämpa på! Det kommer att bli bättre, jag lovar dig. Men för att kunna bli frisk så måste du inse att du är sjuk. Depression är som vilken sjukdom som helst, förutom att den inte syns på utsidan. Men insidan är fan i tusenbitar och inget är roligt på riktigt.

 

Till slut kommer du att komma på dig själv en dag att det faktiskt gått några dagar utan att du mått dåligt eller att du gått och ältat de där dåliga tankarna om dig själv. Det är då det börjar vända! Då måste du fortsätta framåt ännu lite till för det bästa är ATT DU KOMMER ATT MÅ ÄNNU BÄTTRE ÄN SÅ!

Det är en sån fantastisk känsla att nu kunna må bra, vara lycklig och skratta innerligt från hjärtat. <3


Bilder från Pinterest

Lämna ett svar

sju − 2 =